Српски | English   



23. СИМПОЗИЈУМ "Византија и Византијски свет – 324 – 2024 – од Византиона ка Константинопољу и Новом Риму"

Пријава за
научни скуп
Пројекат
Извештаји
Коментари
Учесници скупа
Упутство за припремање рукописа
Контакт
Насловна



Международный симпозиум византологов "Ниш и Византия"


Ниш и Византија

Похвала истине или Васкрс Византије



Слике и видео прилози са конференције


Изложба "После 15 година"

Ниш и хришћанско наслеђе

Зборник радова Ниш и Византија
Зборник XXI
Зборник XX
Зборник XIX
Зборник XVIII
Зборник XVII
Зборник XVI
Зборник XV
Зборник XIV
Зборник XIII
Зборник XII
Зборник XI
Зборник X
Зборник IX
Зборник VIII
Зборник VII
Зборник VI
Зборник V
Зборник IV
Зборник III
Зборник II
Зборник I

Саборна црква у Нишу

Константинов град старохришћански Ниш

Манастири и цркве јужне и источне Србије

Манастири и цркве града Ниша

Манастир Свете Богородице у Сићевачкој клисури


BALKAN EXPRESS-NISH Greek TV - 2007.


Град Ниш

Универзитет Ниш

Православна Епарија нишка


Међународни симпозијум византолога

НИШ И ВИЗАНТИЈА VI
"1670 година од смрти св. цара Константина Великог - 337-2007."

У оквиру обележавања дана св. цара Константина и царице Јелене, град Ниш је шести пут окупио истакнуте византологе из Европе и САД са истим циљем - да што боље упознамо и Ниш и Византију. Међународни симпозијум НИШ И ВИЗАНТИЈА, и ове године је одржан уз подршку и велико разумевање Универзитета у Нишу у чијој свечаној сали се и одржава. То је разумљиво када се зна висок научни ниво и ауторитет учесника симпозијума, али и састав радне групе Научног одбора симпозијума (арх Јован Мандић, проф. др Властимир Ђокић, Миша Ракоција, проф. др Хранислав Анђелковић, проф. др Франц Цурк, Милица Тодоровић, Марица Максимовић, проф. др Горан Максимовић, др Димостенис Стратигопулос, Ирена Љубомировић, мр Момир Васов, Ана Перовић), која, из године у годину, осмисли и организује нишки конгрес византолога. Разумљива је и подршка Грчког конзулата у Нишу, Министарства народног образовања и религија Републике Грчке и Лектората за грчки језик при Филозофском факултету у Нишу, као и градских општина Пантелеј и Медијана.


Ректор Богословије г. Милутин Тимотијевић

Реч добродошлице, председника
Скупштине града др. Горана Илића

Сваке године нишки симпозијум научну јавност подсећа на значајан тренутак из прошлости Византије. Ове године наше окупљање је у знаку обележавања 1670. година од смрти св. цара Константина Великог – 337-2007. О његовим заслугама Јевсевије Кесаријски каже: "Ја то не могу да искажем речима, остављам моћнијим од мене да величају његове заслуге,..."

Ипак, Град Ниш се осмелио да велича његове заслуге и обележи 1600. година од смрти цара Константина, далеке 1937. године. Тада је, поред осталог, у издању Епархије нишке изашао гласник који је указао на богату ранохришћанску споменичку ризницу Ниша. После 70. година, град Ниш се, захваљујући знању учесника симпозијума Ниш и Византија, поново осећа довољно моћним да велича заслуге и дела светог цара Константина и обележи годишњицу његове смрти.

Научни аргументи са којима располажу учесници симпозијума "Ниш и Византија VI", имају ту снагу да једну страну недокучивог дела св. цара Константина и расветле. Са том намером у Нишу су се окупила 34 научна радника из САД, Енглеске, Италије, Грчке, Мађарске, Пољске, Бугаарске, Македоније, Републике Српске и Србије.


Отворање симпозијума, др Каролина Снајвли (САД)

Промоција зборника радова "Ниш и Византија V",
др Елизабета Димитрова (Скопље)

Симпозијум Ниш и Византија се одржава уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа нишког Господина Иринеја, надахнуто пренет од ректора Призренске богословије г. Милутина Тимотијевића. Свечаност отварања симпозијума настављена је срдачним речима добродошлице председника Скупштине града др. Горана Илића. Симпозијум је отворила др Каролина Снајвли (САД), указавши на значај Константина Великог за свеколики хришћански свет. Зборник радова Ниш и Византија V и његову електронску верзију (CD) са прошлогодишњег окупљања представила је др Елизабета Димитрова (Скопље). Свечаност отварања симпозијума Ниш и Византија VI увеличана је репрезентативном изложбом "Слике византијског света" аутора Драгана Тодоровића, који је, захваљујући зналачки издвојеним детаљима из византијског фреско сликарства, открио присутнима тренутке из свакодневног живота Византинаца. Ову изузетну изложбу, једнако бираним речима отворио је главни градски архитекта г. Јован Мандић. На крају рада учесници симпозијума су обишли манастирску цркву Св. Богородице у Сићевачкој клисури и касноантички локалитет Мадијану.


Отварање изложбе "Слике византијског света"
аутора Драгана Тодоровића, арх. Јован Мандић

Учесници симпозијума "Ниш и Византија VI"

Научни ауторитет учесника, ексклузивност и квалитет изложених реферата, репрезентативност зборника и његове електронске верзије (CD), заједно са презентацијом на сајту (http://www.nis.org.yu/byzantium/english.php), обезбедили су симпозијуму Ниш и Византија, према ранг листи Харвардског универзитета, угледно место међу активним конгесима византолога широм света. На нама је да стечено сачувамо и омогућимо да се сваке године истакнути византолози окупе у граду Нишу.

Миша Ракоција



Institute Of
Byzantine Research

Археолошки институт
Београд

Византолошки институт
САНУ

Филиозофски факултет
Београд

Македонска академија
наука и уметности

Бугарска академија
наука

АИМОС
Солун

Centre for Byzantine
Research

webpage counters